Sider
- Startside
- Frokost og lunsj
- Smårett, Forret og tapas
- Sandwich og pålegg
- Salater og tilbehør
- Supper - Grøt
- Pasta og nudler
- Hovedrett med kylling/and/kalkun
- Hovedrett med okse/kalv eller vilt
- Hovedrett med svin og lam/sau
- Hovedrett med fisk/skalldyr
- Hovedrett med hakket kjøtt/bacon
- Pizza - Burger - Pølse
- Gryterett og mattærter
- Dressing - Saus - Dip - Marinade
- Brød - Småbrød - Knekkebrød
- Drikke
- Kake - Kjeks - Søt gjærbakst
- Is - Dessert - Konfekt
- Diverse og Restemat
søndag den 2. marts 2014
Semlor - en svensk fastelavensbolle
Her i det danske bloggland har det den siste måneds tid florert med oppskrifter og bilder av den svenske utgaven av fastelavensboller, nemlig semlor. Semlor (eller semla, som det heter i entall) er uthulede boller, som er fylt med marcipan og kremfløte - det kan da ikke gå galt?
Og jo mer jeg leste om det, jo mer fikk jeg lyst til å lage det! Så DET ble årets fastelavensbolle!
For rundt 10-12 boller trenger du:
2 dl melk
25 g gjær
1/2 dl sukker
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
1 egg
6-7 dl hvetemel
2 ts bakepulver
75 g smør
Fyll:
75 g marcipan
Melk til en jevn masse
"innmaten" fra bollene
2-3 dl kremfløte
Litt vanilje
Start med å blande alt untatt smørret opp i en bakebolle, og kjør det til du har en jevn deig. Tilsett smørret, og la maskinen kjøre i rundt 10 minutter mer. Om den er for klissete, tilsett eventuelt litt mere mel.
La deigen heve i minst 30 minutter, til den har fått dobbel størrelse.
Forme 10-12 små boller ut av deigen, og la den etterheve i minst 20 minutter mer.
Stekes ved 225 grader i 7-8 minutter, følg med på tiden!
Når bollene er avkjølet, skjærer du toppen av dem, og "graver" innmaten ut med en gaffel. Bland innmaten og marcipan godt sammen, og tilsett melk til du har fått en jevn masse.
Pisk kremfløten stiv med litt vanilje i.
Fyll marcipanfyllet inn i hulrummet i bollen, og fyll resten opp med kremføte. Legg "lokket" på igjen - og server!
Etiketter:
Bakepulver,
Egg,
Fastelaven,
Gjær,
Hvetemel,
Kardemomme,
Kremfløte,
Marcipan,
melk,
salt,
Smør,
sukker,
Søt gjærbakst,
Vanilje
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar